35 MM


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Per, 21 Kas 2024 ]
Toplam 18 ziyaret
18 benzersiz ziyaretçi

35mm » FOTOĞRAFÇILIK NASIL BAŞLADI?

Rönesans  döneminde baş vurulan perspektif kara kutunun bulunmasını sağladı.Böylece karanlık kutunun diğer tarafında görüntünün ters hali oluşuyordu.Daha sonra Danielo Barbaro adlı venedikli karanlık kutunun deliğine bir merek yerleştirerek görüntüyü daha net bir şekilde görmeyi sağladı.Daha sonra karanlık kutunun diğer ucuna buzlu cam konularak görüntü dışarı yansıtıldı.
1725 yılında  Johann Heinrich Schulze nitrat ve gümüş sürülmüş kağıda bir şekil konulup güneşe bakınca şeklin görüntüsü oluşmmuştur.
1813 yılında Josep Nicephore Niepce ilk doğa fotoğrafını çeker.1816  da saydam hale getirilmiş kağıt üstündeki görüntüyü kalaylı levha üzerine geçirdi.
Louis Jacgues Manda Daguerra ilk  daguerrotype oluşturdu. gümüş ile karıştırılmış bakır levha 1/16  oranında su ve nitrik asit eriğinde yıkanıp aeşte ısıttıktan sonra sulandırılmış nitrik asitle yıkanıyordu; levha iyot buharına tutulup makineye yerleştiriliyordu.Makineden çıkartılan levha 47,5°C ısıda civa bulunan bir kaba koyulana kadar hiçbir görüntü elde edilemiyordu.
Daguerra bu sayede büyük ün kazanmıştır.Çünkü bu zamanın en iyi buluşlarındandı.Daha sonra  prof.Joseph Petzval ışığı 16 kez daha fazla geçiren bir mercek buldu ve pozlama süresi kısaldı.William Henry Fox Talbot ışığa karşı duyarlı kağıt yaptı.Ama negatifler yetersizdi ve çok kısa bir zamanda kararıyordu.İlk defa Tablot'un buluşu için fotoğraf kelimesini kullanan John Herschel oldu.
daha sonra negatifleri pozitive çevirmeyi başardı. Tablot' un sisteminde gümüş nitrat ile birlikte potosyum eğriği de vardı.Bu ışığa karşı daha fazla duyarlı olmasını sağladı.Hurter ve Driffield  yaptıkları yenilik zaman ve ısı yönetimini kullanmak oldu.
1880 de yeni bir duyakat yapıldı ve buna pankromatik denildi.Abney Hidrokinon  bunu fotoğraf banyo ederken kullandı.
Merceklerde de yeni astiğmat mercekler kullanılmaya başlandı.Fotoğrafçılıkta en büyük gelişme merceklerde oldu,merceklerin gelişmesiyle neredeyse gözle görülebilen herşeyin fotoğrafı çekilebiliyordu.
Negatiflerde rahatça kullanılabilecek ve gözden çıkarılabilecek kadar ucuzladı.

FOTOĞRAFÇILIĞIN BURJUVA SINIFINA ETKİSİ

Fotoğrafçılığın ilerlemesi Avrupa'da sınıf ayrımını kaldırmada büyük bir etken yaratmıştır.Burjuva sınıfının ünlü ressamlara yaptırdığı pahalı resimlerle boy gösterirken. Fotoğraf makinasının bulunmasıyla orta sınıfın en büyük eğlencesi ve gösterişi haline gelmiştir.Burjuva sınıfının yaptırdığı pahalı resimler orta sınıfın kullandığı fotoğrafçılıkla neredeyse çöküş yaşamıştır.Buda Avrupa'da sınıfların birbiri içine girmesiyle sonuçlanmıştır.

 

 

Hippolyte Bayard çektiği boğulmuş adam kağıt üzerine basılan ilk pozitif fotoğraftır.

Editör Bilgileri

MEHMET ALİ

ÖĞRENCİ


Editöre Ulaşın

En Son Eklenenler

x-isini-pulsari
yaz-ucgeni
yerel-kabarcik
yildizlar-arasi-yolculuk
zhai-zhigang
avusturya-uzay-ajansi
birlesik-krallik-uzay-ajansi

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi